Информация за пациента

Колянна става

Въведение

Коляното е най-голямата и сложна става в човешкото тяло. Тя поема цялата тежест на нашето тяло. Ето защо уврежданията и дегенеративните изменения (напр. гонартроза) на колянната става са най-чести.

Един от най-честите симптоми на ставните заболявания е болката.

Тя ограничава вашата всекидневна активност, отразява се на настроението и здравето ви и ви пречи да се чувствате добре.

Искате ли да се отървете от болката? Сега можете да го направите!

Съществува широк избор на хирургично и нехирургично лечение на нашето заболяване. Вашият лекар ще подбере най-подходящото за вас лечение според възрастта ви, нивото на вашата активност и вашите очаквания.

Болката и сковаността в коляното, предизвикани от напредналата гонартроза, са сериозен проблем и вашият лекар може да ви предложи цялостна смяна на колянната става.

Колянна става и гонартроза

Анатомия на колянната става

Колянната става е съставена от три кости: бедрена кост (фемур), голям пищял (тибия) и капачка (патела). Когато сгъвате и разгъвате крака си, фемурът и тибията се приплъзват една спрямо друга, докато пателата се премества към края на бедрената кост.

Фемурът и тибията са свързани посредством лигаменти, които осигуряват стабилността на ставата. Повърхностите на трите кости, които влизат в контакт помежду си, са покрити със ставен хрущял. Последният, заедно със синовиалната течност защитават костните повърхности и ги предпазват от прекомерно триене и разрушаване.

Артроза на колянната става (гонартроза)

При артроза на колянната става, ставният хрущял се разрушава и костните повърхности започват да се трият директно една в друга. Резултатът е прогресираща болка и ограничаване на движенията в ставата. Смяната на колянната става е рутинен метод на лечение при напреднала гонартроза.

Успешната смяна на колянната става води до изразено намаляване на болковата симптоматика и подобряване функцията на ставата.

Тотална смяна на колянна става

Какво е тотална смяна на колянната става?

При тотална смяна на колянната става целта е увредените от гонартроза хрущялни и костни повърхности да бъдат заменени с полиетиленови и метални компоненти. Повърхностите на фемура и тибията се заменят с високо устойчиви метални компоненти, наречени фемурален компонент и тибиална подложка. Между тях се имплантира полиетиленова вложка, която служи като хрущялна тъкан и позволява приплъзването между фемура и тибията. Всички използвани материали са високо био съвместими.

3 Причини за тотална смяна на колянната става

В световен мащаб се извършват около 1 000 000 остеосинтези на колянна става годишно по повод на травматични увреждания. Основните предимства при успешно ендопротезиране са:

  1. 1 Значително намаляване на болката
  2. 2 Възстановяване на подвижността
  3. 3 Подобряване качеството на живот, ежедневната активност и социален живот