Информация за пациента

Подготовка и престой в болницата

Предварителна подготовка за вашата операция

Тестове и проверки

Преди да се започне подмяната на вашата става, вашият лекар ще ви предпише пълен физически преглед за да оцени вашето състояние и за да се увери че няма фактори които биха повлияли на вашата операция.

Тестове

Вашият лекар може да ви помоли да направите тестове на урината и кръвта си, както и кардиаграма, които са от значение за операцията.

Проверете себе си

1.Проверете кожата си

Ако вашето бедро или крак имат някакви кожни инфекции или раздразнения, тогава се свържете с вашия хирург, който отговаря за операцията ви: той или тя ще ви консултират как да подготвите кожата си за предстоящата операция.

2.Проверете зъбите си

Вероятността от инфекция след подмяна на ставата е минимална, но дори такава далеч от бедрото може да се разпростре чрез кръвта до новата става. Превенцията е най-добрия начин да се избегнат ранни проблеми. За това, вие трябва да се свържете със зъболекар за да прегледа зъбите ви преди да започне операцията.

Лекарства

Преди операцията, дайте пълна и детайлна информация на вашия хирург относно медикаментите, които приемате включително дозите и колко често. Той или тя ще ви информират, ако е нужно да спрете или замените някои от тях.

Специално оборудване

След интервенцията, ще се нуждаете от специално оборудване като подкрепящи чорапи и патерици. Можете да си закупите или наемете висчко необходимо от специализирани магазини. Проверете къде е възможно това с помощта на вашия физиотерапевт.

Престой в болницата

Вземете със себе си

1.Пълен набор от лекарства заедно с информация за дозите и начин на употреба; ренгеновите си снимки;

2.Всички документи за болничния прим включително и копие на застрахователната си карта (ако това се изисква в страната ви)

3.Всякаква екипировка (патерици, чорапи, др.) предписани ви от лекаря.

В деня на операцията

Операционната процедура ще отнеме 1 до 2 часа.

Ще бъде предшествана от преди операционна подготовка и последвана от наблюдение в стаята за възстановяване.

Времето извън стаята ще бъде по-дълго от престоя в нея, поради необходимостта от подготовка за операцията, администриране на анастезията и следене на възстановяването от анестетика. Специална грижа е положена за да не чувствате болка след операцията. Не се колебайте и позвънете дори по сред нощ, за да получите болкоуспокояващо. Медицинските сестри ще проверяват състоянието ви регулярно.

След операцията

Специализиран персонал ще се грижи за вашето възстановяване от първия ден след операцията като определи най-подходящата рехабилитационна програма за вас и ще ви придружава през различните етапи на процеса по възстановяване.

Рехабилитацията може да започне от деня на операцията, в зависимост от одобрението на лекаря ви. Вие можете да започнете да носите тежко, както и да преустановите използването на подкрепяща екипировка в момента, в който нивата ви на комфорт се подобрят. Въпреки чепациентите могат да бъдат много различни, повечето не използват подпомагащи ги средства в рамките на следващите две седмици след операцията.

Грижа за вашата нова става

Дългосрочна грижа за вашата става

Следвайте инструкциите на вашият ортопедичен хирург внимателно за да минимизирате всяко потенциално усложнение, което може да повлияе на вашето възстановяване и живота на вашия имплант. Тези усложнения не са особено чести, но все пак е добре да се вземат необходими мерки за да се намалят шансовете драстично.

Не забравяйте

1.Да водите здравословен и активен начин на живот

2.В случай на треска, възпалено гърло или каквато и да е инфекци, обяснете на лекаря си че имате изкуствена става.

3.Не пропускайте контролни прегледи

Ако имате някакви притеснения относно вашата нова протеза не се колебайте да се свържете с вашия лекар и накрая...

...радвайте се на новата си става!

„Беше много удовлетворяващо да се разхождам без бомощ една седмица след операцията без болка и дискомфорт”
Д.А. 67г.

„Мина толкова добре, че имах чувството, че всичко е възможно един ден след операцията. Бях на седмото небе.”
М.Дж. 67г.