Информация за пациента

Тазобедрена става

Въведение

Тазобедрената става е зоната между таза и крака, която поддържа тежеста на тялото и го му позволява да стои в съответната позиция. Ние използваме бедрата си за да ходим, за да въртим и свиваме крака си. Те се натоварват при почти всички движения. За това, не е изненада, че тазобедрената става е уязвима за увреждания или дегенеративни заболявания като остеоартрита.

Едно от последствията от всяко заболяване на ставите е болката.

Болката в таза ограничава всекидневните ви дейности, влияе на настроението ви, здравето ви и определено на цялостното ви благосъстояние.

Искате ли да се отървете от болката?

Можете да го направите!

Съществуват редица решения, оперативни и неоперативни, за да се излекувате от вашата болест. Попитайте лекаря си какво е най-доброто лечение за вашата възраст, ниво на активност и очаквания. В случай на напреднал остеоартрит, болката в таза и сковаността силно ограничават вашия живот и вашия лекар може да предложи да предприемете пълна подмяна на ставата.

Бедрото и остеоартрита

Анатомия на тазобедрената става.

Тазобедрената става се формира от ставата на заоблената глава на фемура и подобната на купа ацетабулума на таза. Те формират основната връзка между костите на долния крайник и аксиалния скелет на торса и таза.

Повърхността на феморалната глава и ацетабулумата, където костите имат контакт, е обвита с гладка тъкан наречна ставен хрущял.

Хрущялът, заедно със субстанция наречена синовиална течност, предпазват костите от триене един в друг и от увреждания.

Остеоартрит на таза

Оснонвата причина за болести на тазобедрената става е износването на ставния хрущял: остеоартрит. Това износване се възприема като болка, първоначално само когато ставата е натоварена, а след това все по-често , докато накрая болката присъства дори и в покой.

Увеличаването на интензивността на болката е бавен процес, понякога в продължение на много години и може да доведе до скована тазобедрена става.

Подмяната на тазобедрената става обичайно се прилага при тежък остеоартрит.

Успешната подмяна на тазобедрената става предоставя сериозно облекчение като премахва болката и подобрение на функциите на ставата.

Пълна подмяна на тазобедрената става

Какво представлява пълната промяна на тазобедрената става

При пълната подмяна на тазобедрената става оперативно се сменят повредените кост и хрущял с полиетиленови (пластмаса) или керамични и метални компоненти. Бедрената простеза е изкуствена става, съставена от феморален ствол с глава (сфера) и купа (ацетабуларна черупка и в някои случай уплътнител). Феморалния ствол е направен от метал ( обикновено титан или сплав от кобалт и хром или неръждаема стомана). Главата е направена от керамик или метал. Купата е направена от една или две части, в зависимост от процедурата: цементирана (обичайно само един компнонент от полиетилен) или нецементирана (метална ацетабуларна черупка и подплата). В случай че ацетабуларна черупка е метална, керамичен или полиетиленов уплътнител ги свързва с главата. Всички материали използвани за изкуствената става са напълно биосъвместими.

Защо тотална подмяна на ставата?

С повече от 70 годишна история, операцията за тотална подмяна на тазобедрената става е много разпространена и безопасна процедура за лечение на остри форми на артрит.

Основните ползи от успешната тотална подмяна на ставата са:

1. Намаляване на болките в бедрото

Болката ще бъде бързо и осезаемо намалена, дори в повечето случай напълно отстранена.

2. Възвръщане на мобилността

Вашето бедро ще функционира правилно с по-малко усилия, почти възвръщайки своята първоначална мобилност.

3. Подобрение на качеството ви на живот

Вашите всекидневни активности и вашият социален живот повече няма да бъдат ограничавани от болка и намалена мобилност.

AMIS и ковенционалните подходи

Какво е минимално инвазивна хирургия?

Хирургът може да достигне до ставата по няколко различни начина, следвайки ‘стандартните’ хирургични процедури или минимално инвазивния оперативен подход (MIS).

Истинската минимално инвазивна хирургия се характеризира с предпазването на мускулите и сухожилията засегнати по време на операцията на тазобедрената става и изисква по малък разрез на кожата.

AMIS е истинска минимално инвазивна хирургия.

Другите подходи рекламирани като такива (заден, страничен и двоен разрез) са просто методи, при които е намален разреза на кожата, но също както и при ‘конвенционалните’ повреждат мускулите и сухожилията.

AMIS не засяга мускулите и щади неривте

Всъщност антериорният подход е единствният , който следва интермускулните и интернервни равнини за да избегне рискът от увреждане на мускули, сухожилия, съдове и нерви. Възможно мускулно освобождаване е намалено до минимум и във всички случаи е по-маловажно в сравнение с другите хирургични подходи.

Поради тази причина IS е идеалният подход за атравматична операция, което е в основата на бързото възстановяване. AMIS ще подобри качеството ви на живот и ще ускори възстановяването ви след пълната подмяна на ставата.

Техниката AMIS е намалила появата на усложнения в сравнение с ‘конвенционалните’ подходи. Вашият лекар ще ви консултира предоставяйки ви по-детайлна информация.

Защо AMIS пълна подмяна на ставата?

Техниката AMIS причинява по-малко хирургическа травма от другите техники защото мускулите остават невредими, което помага за бързото възстановяване.

AMIS може да ви осигури следните ползи:

1.Намалена след оперативна болка

В сравнение с ‘конвенционалните’ оперативни подходи, AMIS може да редуцира след оперативната болка като мускулите са незасегнати.

2.По-кратък период на рехабилитация

Рехабилитацията може обичайно да започне на деня на операцията или на следващия ден, според удобрението на лекаря на базата на след оперативното ви състояние. Стоенето в изправено положение и ходенето с патерици, могат да започнат веднага с разрешението на лекаря.

3.По-кратък престой в болница

Техниката AMIS обикновено намалява значително болничния престой. Вашият хирург може да ви препоръча по-дълъг престой, в зависимост от вашето след оперативно състояние.

4.Малък белег

С AMIS подхода, разреза на кожата е често по малък от колкото при ‘конвенционалните’ методи и за това съединителната тъкан е по-малко.

5.По-бързо подновяване на всекидневните дейности

AMIS техниката ви позволява да се върнете към обичайните си дейности в много по-малка времева рамка.

6.По-малка кръвозагуба

Съхраняването на мускули и съдове намалява загубата на кръв. Приливането на кръв е рядкост, а кръвни съсиреци са малко вероятни.

7.Намален риск от дислокация

Като резултат от AMIS техниката , защитата на мускулите значително подобрява стабилността на бедрото. Рискът от дислокация е минимален и след оперативното ограничаване на движенията, характерно за ‘конвенционалните’ методи, е ненужно. Рискът от дислокация е намален, защото антериорния подход се изпълнява от предната част на тялото ви, а дислокацията е свързана основно с увреждане в задната част на таза.

8.Предпазване от накуцване

AMIS се характеризира с оперативна техника, която предпазва различните мускули, кръвоносни съдове и нерви, които са засегнати по време на разкриването на ставата. Минимизирането на увреждането на мускулите и нервите намаля шанса от накуцване.

Вие можете да шофирате, когато се чувствате комфортно да влизате и излиате от колата, имате прекрасен контрол над краката си и не пиете болкоуспокояващи.

В зависимост от вашето цялостно състояние и само с одобрението на вашия хирург, вие можете да шофирате след 8-10 дни.

Целта на AMIS.

Основната цел на AMIS пълна подмяна на ставата е да минимизира вредата над мускулите , кръвоносните съдове и нервите около ставата. AMIS техниката е специално проектиран метод, който да постигне тази цел.